Werkbezoek aan datacenter

Wethouder Matthijs van den Berg heeft vrijdag 16 februari 2024 een werkbezoek gebracht aan het nieuwe datacenter AMS4 aan de Treubweg in Diemen.

Het datacenter is een project van Switch Datacenters, een bedrijf dat z’n wortels heeft in Diemen. Het datacenter is in de plaats gekomen van een oud distributiegebouw waarbij een deel van het oude gebouw is hergebruikt. 

Groen datacenter

De servers in het datacenter maken gebruik van groene stroom. In januari is de eerste klant van start gegaan in één van de vier zalen van het gebouw. In het komende jaar wordt het aantal klanten uitgebreid. Matthijs van den Berg is onder de indruk van het datacenter. ‘De behoefte aan data is in deze digitale tijd niet weg te denken. Ik zie hier een mooi bedrijf, dat nadenkt over duurzaamheid, een aanwinst voor Diemen.’

Het datacenter een toekomstige warmtebron?

De servers in het datacenter draaien op groene stroom. Hierbij komt heel veel warmte vrij. In het gebouw is een slim systeem aanwezig om deze warmte af te voeren. Nu nog gaat dat naar het dak dat vol staat met koelers die de warmte aan de lucht afgeven. En dat is zonde. Het is ook mogelijk om de warmte met water uit het gebouw af te tappen. Met de hoeveelheid warmte die in het datacenter vrijkomt kan een flink deel van Diemen Zuid verwarmd worden. ‘ Matthijs van den Berg vindt het een interessante gedachte om de restwarmte van dit datacenter te benutten als warmtebron in het kader van de warmtetransitie voor Diemen.