Q & A

Heeft u andere vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het projectteam opknapbeurt Scheepskwartier via het Klant Contact Centrum van de gemeente (020) 31 44 888 of  mail dan naar scheepskwartier@diemen.nl.  

Waarom zakt het gebied? 

Diemen Noord is aangelegd op een gebied dat in de ondergrond veel veen en slappe klei heeft. Van oorsprong was dit een veenpolder, bewoond en gebruikt door boeren. Om het gebied geschikt te maken voor de woonbuurt Diemen Noord, is destijds opgehoogd met zand. Door de ophoging kwam het gebied voldoende hoog te liggen ten opzichte van het (grond) water zodat wegen en huizen konden worden gebouwd. Het gewicht van het zand zorgt ervoor dat de slappe bodem samengedrukt wordt en verzakt. Dit indrukken of zakken noemt men de zetting.

Welk gebied wordt opgeknapt? 

Gemiddeld één keer in de 20 tot 25 jaar staan buurten in Diemen op de planning voor een opknapbeurt. Nu is het de beurt aan het Scheepskwartier: het gebied tussen de Botterweg, Klipperweg en het parkeerterrein langs het Amsterdam Rijnkanaal. Het kruispunt bij de Schepenweg wordt meegenomen tot het asfalt voor Diemerpolderweg. Het winkelcentrum Gruttoplein valt binnen het gebied. De omgeving van het winkelcentrum wordt ook opgeknapt.

Hoe wordt de buurt opgehoogd? 

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de nog te verwachten zetting van het gebied. Daaruit blijkt dat ophogen met maximaal 30 cm gewoon zand voldoende is. Na deze ophoging zakt het gebied naar verwachting gemiddeld tussen de 25 en 35 cm in de komende 15 - 20 jaar.

Zakt mijn tuin ook zoveel? 

Wanneer u uw tuin nu ophoogt, zal die, net als de openbare ruimte, de komende 15 tot 20 jaar weer verzakken.

De grond onder het huis is verzakt. Wat kan ik daar aan doen? 

De grond in heel Diemen zakt. Doordat huizen en schuren op palen staan, zakken deze niet. De grond onder de woningen en schuren zakt echter wel. Hierdoor ontstaat er onder de woningen en schuren ruimte waar water kan blijven staan waardoor het zand onder de woningen en schuren zakt. Hierdoor kan de bestrating langs de woningen plotseling wegzakken met alle risico’s van dien. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die zand onder uw woning kunnen aanbrengen. Het beste kunt u bij verschillende bedrijven informatie en een offerte aanvragen. Duidelijke informatie over dit onderwerp vindt u bijvoorbeeld op www.debodemafsluiter.nl

Wat gaat de gemeente voor werkzaamheden doen? 

De gemeente gaat groot onderhoud uitvoeren en de buurt Scheepskwartier opknappen: het verzakte riool en de bestrating van de openbare weg ophogen, veel bomen en struiken vervangen, banken, speeltoestellen en prullenbakken vervangen en de openbare verlichting aanpassen.

Wat merk ik van de werkzaamheden? 

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden zijn straten soms tijdelijk niet begaanbaar, u kunt uw auto niet voor de deur parkeren en uw huisvuil moet u misschien op een andere plek aanbieden. Dat kan soms lastig zijn, maar u krijgt er weer een fraaie, opgeknapte buurt voor terug. We zullen u steeds tijdig informeren als uw straat aan de beurt is en wat dat voor u betekent.

Wat moet ik als bewoner, huurder of huiseigenaar doen? 

De gemeente hoogt de openbare ruimte op. Hierdoor kan hoogteverschil ontstaan tussen het openbare gebied en uw tuin. De gemeente herstelt de eerste meter bestrating in uw tuin om het hoogteverschil te overbruggen. Wij raden u aan de rest van de tuin op te hogen en de bestrating aan te passen om wateroverlast te voorkomen. De gemeente vervangt de riolering tot aan de erfgrens. Om verstopping te voorkomen adviseren we de huiseigenaren de riolering op eigen terrein te (laten) controleren en zo nodig aan te passen.

Bent u huurder dan kunt u contact opnemen met de verhuurder om te vragen wat de verhuurder voor u doet. Vooruitlopend op de werkzaamheden van de gemeente vragen wij u om de erfgrens vrij te maken van overhangend groen, schuttingen en hekjes, bielzen etc. kortom alles wat op de erfgrens staat of er overheen hangt.

Hoe hoogt de gemeente de achterpanden op? 

Nee, de achterpaden zijn geen eigendom van de gemeente. Bent u huurder, dan dient de verhuurder de achterpaden op te hogen. Heeft u een eigen huis dan moeten de achterpaden in gezamenlijk overleg met de aanwonenden worden opgehoogd. Afspraken en eventuele regelingen hierover zijn opgenomen in de koopakten. Als woningeigenaar kunt u aansprakelijk gesteld worden voor achterstallig onderhoud wanneer iemand valt op het achterpad. Het is dus belangrijk dat de achterpaden heel en veilig zijn.

Kan de aannemer van de gemeente ook de werkzaamheden voor de bewoners uitvoeren? 

De aannemer kan de werkzaamheden uitvoeren voor bewoners, maar u moet dit zelf regelen. Dat kan niet via de gemeente. Het is wel raadzaam om ook bij andere bedrijven offerte op te vragen, zodat u voor uzelf het beste aanbod krijgt.

Gaan andere partijen werkzaamheden uitvoeren? 

Liander gaat de gas- en elektriciteitsleidingen ophogen en waar nodig de huisaansluitingen aanpassen. In de voortuinen lopen ook kabels van Liander. De kans bestaat dat Liander deze kabels gaat ophogen. In dat geval wordt u daarover door Liander geïnformeerd.

Kunnen de bomen in de buurt blijven staan? 

Een gespecialiseerd bureau heeft de bomen onderzocht. De conclusie van het onderzoek was dat de meeste bomen de ophoging helaas niet zullen overleven. Hierover ontvangt u later meer informatie.

Wat gebeurt er met de plantsoenen en het groen in de buurt? 

Al het groen in de plantsoenen wordt verwijderd en vervangen door mooi, nieuw groen.

Wat gebeurt er met de speelplekken? 

Er is onderzocht hoeveel kinderen er zijn en of er genoeg speel-, beweeg- en ontmoetingsruimte is. Voor het opnieuw inrichten van de speelplaatsen gaan we met bewoners en andere gebruikers in gesprek. Hierover ontvang u later meer informatie.

Waar kan ik mijn ideeën kwijt voor mijn buurt? 

Op diverse participatiemomenten gaan we met elkaar in gesprek over de inrichting van uw buurt. Dit doen we doormiddel van een enquête, inloop-/inspraakavonden en workshopsessies.

Ik wil wel een stuk plantsoen bij mijn huis of een boomvak onderhouden. Kan dat? 

Jazeker! Wanneer bewoners zelf een stukje groen willen onderhouden, kan dat. Voordeel is dat u dan meer variatie in het plantsoen krijgt, bijvoorbeeld door meer bloeiende planten of kruiden aan te planten. De gemeente gebruikt deze planten niet in de plantsoenen omdat dit veel onderhoud vraagt, maar als bewoners het onderhoud uit willen voeren kan dit wel. Als u hiervoor belangstelling heeft, kunt u dat op één van de bijeenkomsten aangeven.

Ik parkeer op eigen erf; hoe moet dat tijdens de werkzaamheden in mijn straat? 

Als er werkzaamheden in uw straat worden uitgevoerd, krijgt u een brief in de bus met de datum waarop het werk start. U dient uw auto dan tijdelijk ergens anders te parkeren.

Ik heb een gehandicaptenparkeerplaats. Hoe moet dat nu bij de uitvoering van de werkzaamheden? 

Heeft u een gehandicaptenparkeerplaats? In overleg met u verplaatsen wij deze tijdelijk naar een noodparkeerplaats. Geef dit alstublieft zo spoedig mogelijk door aan ons Klant Contact Centrum, telefoon (020) 31 44 888 dan kunnen wij hier rekening mee houden.

Hoe worden het huisvuil en grofvuil opgehaald? 

Het kan zijn dat u uw rolcontainer en grofvuil tijdelijk op een andere locatie aan moet bieden. Meer informatie staat in de brief die u krijgt als de werkzaamheden in uw straat starten.

Wordt er bij het inrichten van de buurt rekening gehouden met de klimaatverandering? 

We hebben allemaal ervaren dat er steeds meer heftige buien komen waarbij in korte tijd veel water valt. De gemeente houdt bij het ontwerp en de aanleg van de riolering rekening met deze klimaatverandering. Het neerleggen van grotere buizen in de grond is niet voldoende. Ook maken we meer gebruik van groen en minder van verharding.

Wat kan ik als bewoner doen tegen wateroverlast? 

Als bewoner kunt u uw tuin zo inrichten dat het regenwater niet direct in de riolering komt of op straat stroomt. Denk daarbij aan een tuin waar een deel onverhard is en voorzien van begroeiing. Zorg dat de begroeiing bestaat uit planten en struiken die zowel tegen natte als droge perioden bestand zijn. Meer informatie: www.operatiesteenbreek.nl