'Meer inclusiviteit voor iedereen!'

Dominique (46) woont sinds 10 jaar in Diemen-Noord. Haar grootste wens is dat de wijk meer inclusief wordt. Dominique en partner Christiaan (34) hebben een samengesteld gezin van 6 kinderen, waarvan 3 thuiswonend. Ze hebben een bedrijf waarin ze de geschiedenis van de Afrikaanse cultuur in kaart brengen.

Waarom woon jij in Diemen? 

‘Mijn moeder en mijn broer wonen hier. Maar dat is niet de belangrijkste reden. Diemen-Noord is rustig. Als je de wijk in komt rijden, valt die rust meteen over je. Ik vind het heerlijk om langs het kanaal te wandelen en op de Nesciobrug te mediteren, hoewel de schepen veel lawaai maken. Ik ben opgegroeid in een Brabants dorp en daar doet de sfeer me aan denken. Diemen-Noord is redelijk anoniem en dat bevalt mij ook. Ik ga niet over de vloer bij mijn buren en mijn buren vragen daar ook niet om. Dit is een verscholen wijk.’  


Foto: Dominique met haar vriend

Hoe zie jij Diemen in 2040? 

‘Ik hoop dat er dan meer inclusiviteit is in Diemen. Dat er meer aandacht is voor de verschillende culturele achtergronden van de mensen die hier wonen. Er zijn allerlei kleine culturele verschillen. Als mijn kinderen vriendjes meenemen om te spelen, is het in de Surinaamse cultuur vanzelfsprekend dat ze mee eten. Bij Nederlandse kinderen gaat dat anders, die maken vooraf een afspraak. Ik hoop ook dat zwarte piet geen issue meer is in 2040. Wij vieren thuis geen sinterklaas vanwege de karikatuur zwarte piet. Ik voer daar discussie over. Met de gemeente, met de basisschool, met andere ouders en ook bijvoorbeeld met de bakker in het winkelcentrum. Dat is de reden dat er in plaats van zwarte pietjes nu roet,- en kleurpietjes op school zijn. Ze hangen ook niet meer in het winkelcentrum Gruttoplein.’ 

Wat staat er op jouw wensenlijstje? 

  1. Een diversiteitsmarkt in Diemen. Om mij heen wonen mensen met allerlei culturele achtergronden: Pakistaans, Hindoestaans, Turks, Marokkaans. Laten we lekker koken, van elkaar proeven en producten uitwisselen op de markt.
  2. Meer aandacht voor inclusiviteit op de basisschool. Organiseer cultuurdagen en stel steeds een andere cultuur centraal. 
  3. Bus en trein beter op elkaar afstemmen. Bus 44 rijdt al weg terwijl de trein net aankomt en andersom. Waarom niet even op elkaar wachten?