Verlenging lockdown, basisscholen 8 februari 2021 open

Alle basisscholen en kinderopvangcentra mogen op maandag 8 februari weer open, stelt het kabinet voor. Ook winkels mogen volgende week weer open voor online bestellen en afhalen. Over de avondklok neemt het kabinet pas komend weekend een besluit.
Als kinderen klachten hebben moeten zij naar huis, dit is om de risico’s te beperken. Als een kind positief is getest, gaat de hele klas of groep in quarantaine. Ook komen er proeven om leraren gebruik te laten maken van sneltesten. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, met uitzondering van de noodopvang voor cruciale beroepen.

Winkels open voor afhaal

Winkels mogen vanaf 10 februari 2021 weer open voor afhalen. Klanten kunnen online of telefonisch bestellen. Tussen bestellen en ophalen zit minimaal 4 uur. De winkelier geeft aan wanneer de bestelling kan worden opgehaald. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat mensen weer in groten getale gaan winkelen.

Verlenging of beëindiging avondklok

De avondklok geldt in ieder geval tot en met dinsdag 9 februari 2021, van 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Tussen die tijden mag niemand op straat zijn.
Uitzonderingen gelden onder meer voor mantelzorgers, mensen die hun hond uitlaten en mensen die voor hun werk op pad gaan. Over beëindiging of verlenging van de avondklok beslist het kabinet waarschijnlijk in het weekend van 6 en 7 februari 2021.

Strenge regels blijven gelden

Het kabinet heeft verder bekend gemaakt dat de strenge regels voor bezoek nog steeds gelden. Het dringende advies is om thuis maximaal 1 bezoeker per dag te ontvangen. Bovendien mag je maar 1 keer per dag bij iemand op bezoek.
Ook de overige, strenge maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus blijven van kracht, in elk geval tot en met 2 maart 2021. Vanwege de dreiging van de Britse variant van het coronavirus ziet het kabinet nog geen ruimte voor versoepelingen.
Kijk voor nadere info op Rijksoverheid.nl.