Update coronacrisis (20 januari 2021)

Voorstel: invoering avondklok en thuis maximaal 1 bezoeker

Het kabinet heeft op 20 januari 2021 voorgesteld om de strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus uit te breiden. Volgens het voorstel gaat binnen enkele dagen een avondklok in. De nieuwe regels zijn vooral bedoeld om contacten te beperken. En zo de verspreiding van het virus verder terug te dringen. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de maatregelen. De nieuwe regel om thuis nog maar 1 bezoeker te ontvangen, geldt meteen al.

De avondklok geldt volgens de plannen tot en met dinsdag 9 februari 2021, van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Tussen die tijden mag niemand op straat zijn. Uitzonderingen gelden onder meer voor mantelzorgers, mensen die hun hond uitlaten en mensen die voor hun werk op pad gaan. Als u op straat bent voor uw werk, moet u wel een werkgeversverklaring bij u hebben.

Maximaal 1 bezoeker

Het kabinet heeft ook besloten om de regels voor bezoek verder aan te scherpen. Thuis mag u per direct nog maximaal 1 bezoeker ontvangen. Bovendien mag u maar 1 keer per dag bij iemand op bezoek. Het maximum aantal personen bij een uitvaart gaat vanaf 25 januari 2021 van 100 naar 50 personen.

Bekijk de voorgestelde maatregelen en uitzonderingen op Rijksoverheid.nl.