Gratis openbaar vervoer voor AOW'ers

Ontvangt u een AOW-uitkering, heeft u een laag inkomen en reist u vaak met het openbaar vervoer, dan kunt u een gratis abonnement krijgen. 

Voorwaarden

Heeft u een persoonlijke ov-chipkaart dan kunt u gratis reizen met de tram, de bus en de metro van het GVB. In de nachtbus en bij andere zoals, Connexxion of de NS, moet u betalen.

Wilt u in aanmerking komen voor de regeling 'gratis openbaar vervoer', dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U krijgt AOW en u hebt een laag inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. De grens (inclusief vakantietoeslag) is voor alleenstaand € 1.334,37  en gehuwd € 1806,79.
  • U krijgt AOW en u volgt via schuldhulpverlening een minnelijk traject of een traject Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.

Indien u aan één van de eisen niet voldoet heeft u geen recht op gratis openbaar vervoer.  

U mag ook van deze regeling gebruik maken als u een pasje heeft van het Wmo vervoer. U moet dan wel AOW ontvangen en aan het inkomen voldoen.

Aanvragen persoonlijke OV-chipkaart

Voor het aanvragen van een gratis abonnement heeft u een persoonlijke kaart nodig waar uw pasfoto op staat. Deze kunt u online aanvragen via http://www.ov-chipkaart.nl/. Om de kaart online aan te vragen heeft u een digitale foto nodig. De kaart kost € 7,50. 

Heeft u geen internet of kunt u niet via het internet een kaart aanvragen bel dan naar de klantenservice 0900 – 0980 (€ 0,50 per gesprek) of ga naar een servicepunt.

De servicepunten in de buurt kunt u vinden op de website van het openbaar vervoer.

BerekenUwRecht

Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig spaargeld? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Met het programma BerekenUwRecht kunt u zelf snel, makkelijk en anoniem  nagaan of u recht heeft op een vergoeding van de gemeente Diemen. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

De regelingen van de gemeente Diemen zijn er niet alleen voor mensen met een uitkering. Ook als u werkt, in loondienst of als zelfstandige, heeft u er misschien recht op.

BerekenUwRecht

Contact

Twijfelt u ergens over of heeft u nog een vraag? Neem contact op met team Sociale Zaken van de gemeente Diemen. Zij zijn telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 11:00 uur via (020) 31 44  888. Of stuur een e-mail naar socialezaken@diemen.nl met uw naam, telefoonnummer en als onderwerp "Gratis OV". Dan nemen wij contact met u op.