Werk vinden vanuit bijstand

U ontvangt een bijstandsuitkering en wilt zo snel mogelijk weer aan het werk. De gemeente Diemen kan u hierbij helpen. Samen met een consulent kijken we naar wat u kunt op de arbeidsmarkt.

Inschrijven bij het UWV

U moet zich inschrijven als werkzoekende bij het UWV. Dat kan via www.werk.nl. Zolang u een uitkering ontvangt, wordt uw inschrijving verlengd.

Zoeken naar werk

De gemeente kijkt naar wat u kunt op de arbeidsmarkt en past daar uw verplichtingen op aan. Bewaar eventuele sollicitaties en reacties van werkgevers. Indien nodig kunt u ondersteuning krijgen bij het schrijven van een sollicitatiebrief of het verbeteren van uw cv. Lukt het solliciteren niet omdat u alleenstaand bent en een kind jonger dan 5 jaar hebt? Dan geldt deze sollicitatieplicht mogelijk niet voor u. Overleg hierover met uw consulent.

Neem die baan!

De gemeente vindt het belangrijk dat u zo snel mogelijk weer uw eigen geld verdient. Dat betekent dat u elke kans moet grijpen. Krijgt u een baan aangeboden onder uw opleidingsniveau? Dan moet u die aannemen. Als u deze baan weigert zonder goede reden, wordt uw uitkering tijdelijk verlaagd of stopgezet.

Eerst een opleiding

Wilt u een opleiding volgen om uw kansen op werk te vergroten? Overleg met uw consulent wat de mogelijkheden zijn. U heeft toestemming van de consulent nodig om een opleiding te volgen.

Vrijwilligerswerk: een bruggetje naar werk

Het is mogelijk om vrijwilligerswerk te doen als dit helpt om uiteindelijk een betaalde baan te vinden. Overleg hierover eerst met uw consulent. Betaald werk gaat voor. Dat betekent dat u gewoon moet solliciteren en dat u beschikbaar moet blijven voor betaald werk. Let op: u mag de onkostenvergoeding voor het vrijwilligerswerk houden als dit onder het wettelijk maximum zit.

Kinderopvang

Voor ouders kan het lastig zijn om weer te gaan werken. De gemeente helpt u met het vinden van kinderopvang. Soms betaalt de gemeente ook een deel van de kosten. Hulp bij kinderopvang is zowel voor werkende ouders als voor ouders met problemen.

Verplicht iets terugdoen

Als u een uitkering ontvangt en geen traject richting werk volgt, bent u verplicht om iets terug te doen voor de maatschappij. Dit kan van alles zijn. De consulent kan u hier in een gesprek meer over vertellen. Misschien heeft u zelf een idee hoe u iets terug kunt doen. Bijvoorbeeld op een school of in een buurtcentrum helpen, kwetsbare buurtgenoten helpen of opruimen in de buurt. Als u weigert om een tegenprestatie te doen, dan kan de gemeente uw uitkering tijdelijk verlagen of stopzetten.

Contact

Twijfelt u ergens over of heeft u nog een vraag? Neem contact op met Team Sociale Zaken van de gemeente Diemen. Zij zijn telefonisch bereikbaar tussen 10.00 en 11.00 uur via (020) 314 48 88. Of stuur een e-mail naar socialezaken@diemen.nl met uw naam, telefoonnummer en als onderwerp “werk vinden vanuit bijstand”. Dan bellen wij u terug.