b&w besluitenlijst 6 februari 2024

Datum 6 februari 2024
Tijd 10.00 - 14.00 uur
Locatie B&W kamer 
Voorzitter de heer E.Boog 

1. Vaststellen van de agenda 

Besluit:
Het  college stelt de agenda vast.

2. Besluitenlijst B&W 

Besluit:
Het college stelt het voorgelegde Informatie van het college vast.

3. Regionale zaken en actualiteiten 

 

4. Decentraal uitvoeringsplan Diemen Schone Lucht Akkoord 2024

De gemeente Diemen is in 2022 toegetreden tot het Schone Lucht Akkoord (SLA). Het doel van het Schone Lucht Akkoord is om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Het is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Samen streven de deelnemende partijen naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. Deelnemende partijen nemen maatregelen om de luchtverontreiniging van binnenlandse bronnen te beperken. Ieder jaar leveren alle SLA-partijen op 1 maart een decentraal uitvoeringsplan in. Het Rijk monitort jaarlijks de voortgang van de uitvoeringsplannen. Het RIVM brengt tweejaarlijks de gezondheidseffecten van de maatregelen in beeld.
Met dit collegevoorstel is het college geïnformeerd over het eerste Decentrale uitvoeringsplan voor het Schone Lucht Akkoord voor Diemen. Dit Decentrale uitvoeringsplan bevat in deze eerste ronde geen nieuwe maatregelen waarvoor besluitvorming nodig is. Vandaar dat volstaan kan worden met het kennisnemen van de reeds in gang gezette maatregelen.
Besluit:
Het college besluit conform advies: 
1. Kennisnemen van het Decentraal uitvoeringsplan Diemen Schone Lucht Akkoord 2024
2. Informeren van de raad middels de opgestelde Informatie van het College Decentraal uitvoeringsplan Diemen Schone Lucht Akkoord 2024

5.ENSIA Verantwoording 2023

ENSIA staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Het is een jaarlijks terugkerend, verplicht auditproces waarin gemeenten verantwoording afleggen over de kwaliteit van hun informatiebeveiliging aan diverse betrokken ministeries. Diverse onderdelen van dit proces worden hierin onafhankelijk beoordeeld door een externe auditor. Over de uitslag van deze audit informeert het college de raad. Dit gebeurt in een vastgesteld format, met een zogenoemde collegeverklaring. De inhoud ervan is geheim vanuit oogpunt van bedrijfsvertrouwelijke informatie. De gemeente Diemen heeft de audit over 2023 met goed resultaat behaald. Conform afspraak zal de raad in de kwartaalbrief over informatieveiligheid worden geïnformeerd. De ENSIA-resultaten nemen we mee in de 2de kwartaalbrief 2024. 
Besluit:
Het college besluit conform advies: 
1.    In te stemmen met de “Collegeverklaring ENSIA 2023 inzake Informatiebeveiliging DigiD en Suwinet”;
2.    Op basis van artikel 5.1 lid 1 onder d van de Wet open overheid voor onbepaalde tijd geheimhouding op te leggen met betrekking tot de Collegeverklaring en bijlagen, alsook de verantwoordingsrapportage over de Basisregistraties adressen en gebouwen (BAG), grootschalige topografie (BGT) en ondergrond (BRO) en de LOR;
3.    Vaststelling van de verantwoordingsrapportage over de Basisregistraties adressen en gebouwen (BAG), grootschalige topografie (BGT) en ondergrond (BRO);
4.    Ondertekening LOR en Collegeverklaring ENSIA 2023.

6. Evaluatie GRIP 1 Tarwekamp

Op 26 september 2023 is er een GRIP (Gecoördineerde Regionale Inzetprocedure) incident geweest op de Tarwekamp waarbij, na een politie inval in een woning en een bijbehorende box, explosieven werden aangetroffen. Er is toen opgeschaald binnen de crisisstructuur om de bovenliggende woningen te ontruimen en zo de EODD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) de gelegenheid te bieden om de aangetroffen explosieven te verwijderen en onschadelijk te maken. Zoals gebruikelijk bij dit soort grote incidenten wordt er na inschakeling van de crisisorganisatie geëvalueerd hoe een en ander heeft gefunctioneerd ten tijde van het incident. Ook voor wat betreft de nasleep. Deze evaluatie is gereed en ligt voor ter verantwoording aan de gemeenteraad.

Besluit:
Het college besluit conform advies:
De gemeenteraad te informeren over deze evaluatie via een informatie van het college.

A.7 Gemeentedag 2024

Het college van de gemeente Diemen organiseert graag elk jaar een gemeentedag, vaak rondom een bepaald thema. In 2023 was dat ‘open’. In 2024 staat ‘Inclusie en Diversiteit’ centraal. De gemeentedag is een soort open huis van de gemeente, inwoners zijn welkom in het gemeentehuis en de gemeente laat zien waar zij mee bezig is. Met de organisatie van de gemeentedag creëren we een moment om op een leuke en laagdrempelige manier contact te hebben met onze inwoners. Het college heeft kennisgenomen van de positieve evaluatie van de gemeentedag 2023 en stemt in met de opzet van de organisatie voor 2024.
Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Kennisnemen van de evaluatie gemeentedag 2023
2. Instemmen met opzet gemeentedag 2024

8. Het Handhavingsarrangement

Onderliggend handhavingsarrangement vervangt het eerdere handhavingsarrangement 2015-2018. Het handhavingsarrangement bevat afspraken over de samenwerking en taakverdeling tussen de deelnemende organisaties. Het handhavingsarrangement 2015-2018 heeft gediend als basis voor het onderhavige handhavingsarrangement. Het handhavingsarrangement is geactualiseerd en aangepast aan de wijzigingen die zich hebben voorgedaan in voornoemde organisaties. Verder zijn bepaalde afspraken nader geconcretiseerd en zijn wijzigingen aangebracht als gevolg van de gehouden evaluatie.
Gevraagd wordt om het bijgaande handhavingsarrangement vast te stellen, de burgemeester dit handhavingsarrangement, mede namens het college van burgemeester en wethouders, te laten ondertekenen met de deelnemende organisaties en in te stemmen om bijgevoegd informatie van het college naar de raad te sturen.
Besluit:
Het college besluit conform advies: 
1. Het handhavingsarrangement vast te stellen;
2. De burgemeester dit handhavingsarrangement, mede namens het college van burgemeester en wethouders, te laten ondertekenen met de nationale politie eenheid Amsterdam, basisteam Amstelland-Oost, het Openbaar Ministerie, Groengebied-Amstelland en Staatsbosbeheer.
3. Instemmen om bijgevoegd informatie van het college naar de raad te sturen

9. Jaarprogramma uitvoering integrale veiligheid 2024 

Jaarlijks wordt een programma opgesteld, waarin wordt beschreven hoe uitvoering wordt gegeven aan de thema’s en prioriteiten van het Meerjarenbeleidsplan Integrale Veiligheid. In dit jaarprogramma uitvoering integrale veiligheid 2024, wordt de stand van zaken aan het einde van 2023 beschreven en vooruit gekeken naar het jaar 2024. In het jaarprogramma staat een overzicht van de inzet op de verschillende thema’s die in het meerjarenbeleidsplan integrale veiligheid 2023-2026 staan benoemd en die ook gepland staan voor het jaar 2024. Dit zijn: i. Verder versterken van de aanpak van ondermijnende criminaliteit, ii. Extra aandacht voor preventie ter voorkoming van High Impact Crimes, iii. Meer aandacht voor het voorkomen van digitale criminaliteit en -fraude.
Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Vaststellen van het Jaarprogramma uitvoering integrale veiligheid 2024;
2. Informeren van de raad middels bijgevoegde Informatie van het College en als bijlage het Jaarprogramma uitvoering integrale veiligheid 2024 aan de raad te zenden.

A.10 Toestemming wijziging gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg (GR AM overleg)

Op 1 juli 2022 is de Wet op gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Gemeenschappelijke regelingen hebben tot 1 juli 2024 de tijd om hun huidige regeling aan te passen aan de gewijzigde wet. Dit moment is door de Regiegroep Amstelland-Meerlanden Overleg aangegrepen om de huidige gemeenschappelijke regeling Amstelland Meerlanden Overleg (GR AM) uit 2015 aan te passen en te vervangen door een “regeling zonder meer “ waardoor de regeling beter past bij de aard en doelstelling van de samenwerking in Amstelland-Meerlanden. Een ‘regeling zonder meer’ is een lichte vorm van samenwerking tussen gemeenten, die vooral wordt gebruikt voor onderlinge afstemming. Een concept voorstel voor de “regeling zonder meer” is voor zienswijzen aan de raden van de deelnemers gezonden. Hierop zijn geen zienswijzen ontvangen.
Conform artikel 1 lid 4 Wgr zendt het college vervolgens het voorstel voor toestemming naar de raden en neemt een besluit over het treffen van de regeling (artikel 1 lid 1 Wgr).

Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. De gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg voor toestemming aan de raad te zenden.
2. De gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg te treffen met als ingangsdatum 1 juli 2024, onder voorbehoud van toestemming van de raad.
3. De huidige gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlanden Overleg op te heffen per 1 juli 2024. 

11. Update Cliëntenraad Participatiewet

Mevrouw S. de Graaf is vanaf november 2023 tot november 2027 benoemd tot lid Cliëntenraad Participatiewet Diemen. Het college heeft daarmee ingestemd op 30 januari 2024. De huidige voorzitter legt op 1 juli 2024 zijn taken neer. Daarmee komt het totaal aantal leden op vier leden. Dat is onder het minimaal vereiste aantal van 5 leden, zoals vermeld in de Verordening Cliëntenparticipatie, Participatiewet Diemen 2015. Het college verzoekt de Cliëntenraad Participatiewet Diemen één of meerdere leden te werven en om voor juli 2024 uit de zittende leden, een nieuwe voorzitter te benoemen. Het jaarverslag over 2022 is gedeeld met de raad. Door personele uitval was dat nog niet gedaan.
Besluit:
Het college besluit conform advies en voegt een beslispunt toe:
1. Mevrouw S. (Selena) de Graaf te benoemen als lid van de Cliëntenraad Participatiewet Diemen voor de periode november 2023 tot november 2027 en bijgaande benoemingsbrief te sturen;
2. De Cliëntenraad Participatiewet Diemen verzoeken om één of meerdere nieuwe leden te werven;
3. De Cliëntenraad Participatiewet Diemen verzoeken om vóór 1 juli 2024 een nieuwe voorzitter uit haar midden te benoemen;
4a. Kennis nemen van het Jaarverslag 2022;
4b. De raad te informeren door bijgaande Informatie van het College en het jaarverslag 2022 te delen;
5. De Cliëntenraad Participatiewet Diemen bedanken middels een brief.

12. Beslissing op bezwaar wegslepen autowrak

Bij besluit van 18 augustus 2023 is spoedeisende bestuursdwang toegepast, waarbij een voertuigwrak is weggesleept. De staat van het voertuig was zodanig slecht dat onmiddellijk ingrijpen met het oog op de veiligheid van de weg noodzakelijk was. Een voertuigwrak betekent een aantasting van het straatbeeld, het lokt vandalisme uit (denk aan brandstichting), heeft een negatief effect op de parkeerdruk en kan negatieve gevolgen hebben voor het milieu.
Bij brief van 25 augustus 2023 is tegen dit besluit door bezwaarmaker bezwaar gemaakt. Het bezwaar is behandeld door de Algemene Commissie voor de Bezwaarschriften (verder: commissie). De commissie adviseert het bezwaar ontvankelijk te verklaren en het bestreden besluit te herroepen. Het college besluit om gedeeltelijk van het advies van de commissie af te wijken en het bestreden besluit in stand te laten.
De kosten van het wegslepen worden niet op bezwaarmaker verhaald. Er wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van bezwaarmaker. Bezwaarmaker hoeft de wegsleep- en stallingskosten van circa
€ 1300,- niet te betalen. In de beslissing op bezwaar is opgenomen dat het voertuig niet in de openbare ruimte in Diemen geplaatst mag worden tot het moment het voertuig weer rijtechnisch in voldoende staat van onderhoud verkeert.
Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Gedeeltelijk af te wijken van het advies van de Algemene Commissie voor de bezwaarschriften van 18 december 2023 en het bestreden besluit in stand te laten;
2. Op grond van artikel 87 van de Gemeentewet en artikel 5.1, lid 2, sub e van de Wet open overheid geheimhouding op te leggen op bijlage 1. Beslissing op bezwaar, bijlage 2. Advies commissie, bijlage 3. Verslag hoorzitting, bijlage 4. Inventarislijst en bijlage 5. Taxatierapport voertuigwrak.