Herdenking slavernijverleden

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in het koninkrijk werd afgeschaft. Dat is 10 jaar na de wettelijke afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Pas toen waren de tot slaafgemaakten echt vrij en niet langer verplicht om, weliswaar betaald, op de plantages in Suriname te blijven werken. Van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 is het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Ook in Diemen staan we op diverse momenten stil bij dit deel van het verleden en de doorwerking daarvan in het leven van mensen nu. We trappen het herdenkingsjaar af op vrijdag 30 juni. Dan organiseren we een herdenking op het plein voor het gemeentehuis. Zaterdag 1 juli is het Keti Koti, de dag dat elk jaar de slavernij wordt herdacht en de vrijheid gevierd. Dan is er een ‘Inclusiediner’ in Diemen. 

Herdenking 30 juni, vanaf 15.00 

Op het voorplein voor het gemeentehuis organiseren we een herdenking. We hebben een kort programma samengesteld. Dat bestaat uit onder andere een plengoffer en een symbolisch ritueel met switi watra, voor alle aanwezigen die willen deelnemen. Daarbij zal ook een zanggroep 2 treurliederen ten gehore brengen. Ook is er een toespraak van Auset Ankh Re. Iedereen is welkom om deel te nemen. 

Hele jaar door activiteiten in Diemen 

Later dit jaar organiseren we een Keti Koti Dialoogtafel. In het gemeentehuis zijn verschillende kunsttentoonstellingen te zien. We maken het voor mensen die hun naam willen veranderen vanwege het slavernijverleden makkelijker door het (veel) goedkoper te maken. We zijn van plan informatieborden te plaatsen in Plantage de Sniep met uitleg over de straatnamen en het slavernijverleden op de plantages. Ook vergeten we de jongeren en kinderen niet. Voor kinderen maken we het mogelijk om een excursie te maken naar het Keti Koti Festival.

Heeft u een idee voor een activiteit in het herdenkingsjaar? Neem contact op! 

Veel van de activiteiten in het herdenkingsjaar organiseren we in nauwe samenwerking met Diemense organisaties. We staan ook open voor andere initiatieven. Als inwoners van Diemen graag een activiteit binnen dit thema willen organiseren, horen we dat graag. Neem contact op met Lisa Stumpel, via lisa.stumpel@diemen.nl

Naam veranderen na aanleiding van slavernijverleden

Wilt u van naam veranderen vanwege het slavernijverleden van uw voorouders, dan kunt u daarbij gebruik maken van een regeling van de gemeente Diemen. Deze regeling houdt in dat de gemeente een deel van de kosten voor deze naamswijziging betaalt. De gemeente betaalt de kosten van Justis en de psycholoog tot een maximum bedrag van €300,-. Het is belangrijk dit maximale bedrag vooraf te bespreken met de psycholoog. Kosten boven de €300,- betaalt u zelf. Voor meer informatie en hoe dit te regelen, neemt u contact op met Lisa Stumpel, via lisa.stumpel@diemen.nl

Waarschijnlijk komt er in 2024 een landelijke regeling. Hierdoor is een psychologisch onderzoek niet meer nodig. Als u opziet tegen het psychologisch onderzoek, kunt u wachten met de naamswijziging totdat deze nieuwe regeling klaar is.