De gemeente doet onderzoek naar lood in de grond

In heel Nederland zijn er plekken waar nog lood in de grond zit. Ook in Diemen. De gemeente gaat de komende maanden onderzoeken of en waar er te veel lood in de grond zit. Daarvoor heeft Diemen een subsidie gekregen van de provincie Noord-Holland. Dit onderzoek doen we voor de zekerheid. We verwachten dat er maar op een paar plekken te hoge loodgehaltes zullen worden gemeten. Vaak is er al schone grond aangevoerd bij de bouw of onderhoud. Ook als een plek betegeld is, is er geen risico. Het onderzoek wordt in het tweede kwartaal van 2024 uitgevoerd. Als er schoonmaak nodig is, volgt dat later dit jaar. 

Relatief veel lood in de grond hoeft op zich geen gezondheidsprobleem te zijn, zolang je het niet binnenkrijgt. Lood is namelijk niet goed voor de gezondheid als je het binnenkrijgt. Daarom is het goed om te weten waar er te veel lood in de grond zit en die plekken schoon te maken. De gemeente begint met het onderzoeken van plaatsen waar kinderen spelen, zoals schoolpleinen en speelplaatsen. Ook moestuinen worden onderzocht. 

Tegenwoordig krijgen kinderen veel minder lood binnen dan de mensen vroeger. Dit komt bijvoorbeeld door het verbod op het gebruik van lood in benzine en het vervangen van loden drinkwaterleidingen. Wel kunnen zij lood binnenkrijgen wanneer zij in contact komen met grond waar lood in zit. Bijvoorbeeld als ze hun handen in hun mond stoppen tijdens het spelen op met lood vervuilde grond. De laatste jaren is steeds meer bekend geworden over de schadelijkheid van lood in de bodem voor jonge kinderen tot zes jaar. Als zij teveel lood binnenkrijgen kan dat gevolgen hebben voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Daar zijn nu landelijk normen voor vastgesteld. Sinds 1 januari 2024 heeft de gemeente meer te zeggen over bodemverontreinigingen. Daarom gaan we nu voor de zekerheid onderzoeken of en waar er te veel lood in de grond zit in Diemen.

Moestuinen en het eten van zelf geteelde groenten en fruit

Tegelijkertijd met de speelplekken en schoolpleinen worden ook de moestuinen onderzocht. In naburige gemeenten werden namelijk wel eens hogere gehaltes lood op volkstuinen gemeten. Als hier te hoge concentraties lood worden gevonden, werken we samen met de eigenaren aan een oplossing op maat.  

Wat kunt u zelf doen? 

Met een paar eenvoudige adviezen kunt u ervoor zorgen dat u en uw kinderen zo min mogelijk in contact komen met lood. Bijvoorbeeld:

  • Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen
  • Kies voor een zandbak met schoon zand
  • Bedek de bodem in de tuin met gras, struiken of vaste planten
  • Kweek groenten en fruit in plantenbakken met schone grond en was zelfgekweekte groenten en fruit grondig
  • Was zelf de handen na het tuinieren in eigen tuin en voor het eten. 

Informatie 

Op diemen.nl/lood kunt u meer informatie vinden over het onderzoek en veel gestelde vragen.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de projectleider: Cees Toes

Voor vragen over de gezondheid is de GGD beschikbaar: