Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn organiseren de Textiel Race!

De gemeenten Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn organiseren in samenwerking met Kringloopwinkel Rataplan en Ceres-kringloop de Textiel Race. Dit leerzame project waarbij scholen de strijd aangaan met textielafval. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen, recyclen en hergebruiken van textiel. De insteek van de Textiel Race is het inzamelen en repareren van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken! 

De Textiel Race

Verschillende basisscholen uit Ouder-Amstel, Uithoorn en Diemen gaan vier weken lang de strijd aan met textiel. In Diemen doen de basisscholen de Octopus en Noorderbreedte mee met de Textiel Race. Tijdens de race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel op mens en milieu, reparatie, hergebruik en recyclen. Na een gastles, gegeven door gedreven experts, zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijk textiel in te zamelen of te repareren. Ook buurtbewoners kunnen de kinderen helpen! Buurtbewoners kunnen hun textiel namelijk aan bieden op deze website. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen. 

Een betere wereld, begint in je kledingkast

Het inzamelen van textiel kan nog stukken beter. Per jaar belandt er tien kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt verbrand. Of de kleding blijft jaren in onze kasten hangen zonder dat we deze aantrekken. Zonde, want onze kleding kan vaak prima hergebruikt of gerepareerd worden. Textiel dat wel wordt ingezameld in inzamelcontainers raakt bovendien vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien. Daarom creëert de Textiel Race bewustzijn over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving! 

De Textiel Race Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn vindt plaats van maandag 3 juni tot donderdag 27 juni. De race is een initiatief in samenwerking met de drie gemeenten, Kringloopwinkel Rataplan en Ceres-kringloop. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel opnieuw gebruikt wordt of bij recyclers terecht komt. Zo komt al het textiel goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.