Lentekalender van Diemen 2024

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent weer lekker veel naar buiten en de tuin in. Bekijk hieronder het overzicht van alle lenteactiviteiten die er in Diemen plaatsvinden! 

Spring in de Lente festival

Zondag 24 maart 
Van 11.00 tot 19.00 uur organiseert Theater de Omval het Spring in de Lente festival. Geniet van een bruisende dag vol activiteiten voor jong en oud. Ruil bijvoorbeeld plantenstekjes, doe mee aan de taartenbakwedstrijd, geniet van de verschillende optredens, bezoek een van de workshops of ontdek prachtige koopjes bij de vele marktkraampjes. De toegang is gratis.

Voor meer informatie over dit vrolijke lente-evenement gaat u naar de website van de Omval.

Het NK-Tegelwippen

21 maart tot 31 oktober
Het is weer zover! Het NK-Tegelwippen is begonnen. Diemen doet voor het vierde jaar op rij mee aan deze race. Dit jaar nemen we het voor het eerst op tegen buurtgemeenten Uithoorn en Ouder-Amstel. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de rivaliteit. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Wip de tegels uit uw tuin en meld ze aan op de website

De Opschoondag

Zaterdag 23 maart 
Samen steken we tijdens de Nationale Opschoondag weer de handen uit de mouwen, om onze omgeving een stukje schoner te maken. Doe u dit jaar ook mee?

U kunt bij de gemeente gratis materiaal aanvragen via het aanmeldformulier. Vraag uw materiaal uiterlijk donderdag 21 maart aan, dan kunt u het vrijdag 22 maart ophalen en gaat u zaterdag goed voorbereid op pad! Alle informatie vindt u op de website.

De Compostdag

Zaterdag 23 maart
Maak uw tuin klaar voor de lente met gratis compost. Het compost is gemaakt van uw eigen GFT en etensresten! Vergeet u niet om een eigen teiltje, emmer of zak mee te nemen? 

Alle informatie over het ophalen van compost vindt u op de website van Meerlanden.

De Nationale bijentelling

15 april tot 24 april
In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van planten. Het is daarom belangrijk dat er genoeg nectarrijke bloemen te vinden zijn voor de bijen. 

U kunt gratis een zakje biologische gifvrije zaden ophalen bij het gemeentehuis, Theater de Omval, of een van de buurthuizen ’t Kruidvat, Het Noorderlicht of Buurtkamer Rode Kruislaan. 

U kan ook meedoen aan de bijentelling. Meld u aan en tel mee via de website van de bijentelling. U vind hier ook een telformulier en bijengidsje waarmee u de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. 

De Zaaidag

Maandag 22 april 
Dit is de dag om te gaan zaaien voor wilde bijen, vlinders en andere insecten. Zo maakt u de tuin niet alleen mooier en kleurrijker, maar helpt u ook de natuur. 

Het zaaigoed bij het gemeentehuis, Theater de Omval, of de buurthuizen ’t Kruidvat, Het Noorderlicht of Buurtkamer Rode Kruislaan is inmiddels helaas op. Wel kunt u het nog proberen bij één van de afhaalpunten bij inwoners die ook afhaalpunt zijn via Voer de Bij. Vul daar uw postcode in om een afhaalpunt in de buurt te vinden.

Meer informatie over de landelijke zaaidag vindt u op de website van de Pollinators.  

Tegeltaxi

Dinsdag 2 april en dinsdag 7 mei 
Heeft u (veel) tegels uit uw tuin gehaald? U kunt de gewipte tegels thuis laten ophalen door de tegeltaxi. Het aanmeldformulier vindt u op de website

U blijft na het tegelwippen niet achter met een lege tuin. In ruil voor de gewipte tegels kunt u kiezen uit een set vaste planten, struiken of een vruchtenboom die u in de tuin kunt planten. Wij nemen contact met u op over het afleveren van uw groene keuze. 

De tegeltaxi rijdt ook in het najaar weer. Geen gebruik kunnen maken van de tegeltaxi? U kunt uw gewipte tegels ook altijd wegbrengen naar het recycleplein. 

Diemen_lentekalender_2024