Week van de circulaire economie: De Textiel Race

Maandag 11 maart start de week van de circulaire economie. We doen samen al veel om circulaire economie te stimuleren, maar blijven inzetten op circulaire initiatieven. De gemeente Diemen organiseert samen met het bedrijf Race Against Waste en kringloopwinkel Rataplan de Textiel Race. Het is een wedstrijd tussen basisscholen om zoveel mogelijk oude kleding en textiel uit de buurt op te halen en te repareren.

Basisscholen in Diemen gaan de strijd aan met basisscholen uit Uithoorn en Ouder-Amstel. Door mee te doen leren kinderen over het circulair omgaan met textiel. Ze krijgen een leuke les op school waarin ze leren waar ze hun textiel kunnen inleveren. Maar ook wat er bijvoorbeeld nodig is om een spijkerbroek te maken. Daarna gaan ze praktisch aan de slag door textiel in te zamelen en te repareren. Zo helpen ze mee aan het hergebruik van waardevolle stoffen en maken ze het inzamelen gemakkelijker voor buurtbewoners.

De Textiel Race vindt plaats van 3 tot 27 juni. Wil je alvast meer informatie? Kijk dan op de website van de Textiel Race.

Wat is circulair textiel?

Circulair textiel is textiel dat wordt hergebruikt om afval te verminderen en nieuwe vezels te sparen. Het wordt geproduceerd, gebruikt, verzameld en opnieuw benut. Dit gebeurt om de milieu-impact te verminderen en om te blijven binnen de ecologische grenzen.

En dat is nodig, want op dit moment wordt in Nederland meer dan 60%  van de totale hoeveelheid textiel afval niet gerecycled. Enorm zonde want er kan van alles mee gemaakt worden!