Woningdelen

Woningdelen is toegestaan onder voorwaarden.  Een woning kan door twee of drie personen-die niet samen een huishouden zijn-gedeeld worden. Bij twee personen is geen vergunning nodig, als zij voldoen aan de voorwaarden, en bijvoorbeeld samen één huurovereenkomst hebben. Daarbij moet u opletten dat bij u een vergunning nodig heeft als u het huis verhuurt aan 3 personen. Dit heet een omzettingsvergunning, daarbij is het belangrijk dat zij samen één huurovereenkomst ontvangen. Daarbij heeft u van de gemeente toestemming nodig om af te wijken van het bestemmingsplan. 

U kunt uw woning aan maximaal drie personen verhuren volgens de regels van woningdelen. Er is sprake van woningdelen als twee of meer volwassenen een woning samen gebruiken en geen duurzaam gemeenschappelijk huishouden vormen. Er is dan geen sprake van kamergewijze verhuur en/of inwonen/hospitaverhuur. Er is één huurcontract voor de hele woning. In Diemen is hiervoor een vergunning nodig bij drie personen. In hele bijzondere gevallen kunnen specifieke organisaties een vergunning krijgen voor woningdelen door meer personen.

Veelgestelde vragen over huren 

  • Wat is een middeldure huurwoning? 
    Een middeldure huurwoning is een type huurwoning. Deze huurwoning heeft een huurprijs tussen de €752,33 en €1.041,76 (prijspeil 2021)
     
  • Ik denk dat mijn buren illegaal verhuren, wat kan ik doen?
    U kunt een vermoeden van illegale verhuur melden.