Woning verhuren of veranderen

Welke vergunning heeft u nodig als het gebruik van uw woonruimte verandert? Bijvoorbeeld wanneer u uw woning wilt verbouwen in appartementen of uw woning juridisch wilt splitsen. Die informatie vindt u hier. Het is belangrijk dat u goed weet wat er in uw geval nodig is aan vergunningen en aan welke voorwaarden u moet voldoen. Hiermee voorkomt u een boete.

Een uitwerking van de regels voor het gebruik van woningen kunt u vinden in de Beleidsregels en nadere regels bij de Huisvestingsverordening Diemen 2022: 

Vergunning

Een voorraadvergunning heeft u soms nodig als u het gebruik van uw woning wilt veranderen. Of als u uw woning wilt verhuren. De gemeente kan controleren of u een vergunning heeft. U kunt een boete krijgen als iets niet in orde is. 

Specifieke regels

Hieronder vindt u een samenvatting van de regels die gelden voor specifieke vormen van gebruik. 

Vakantieverhuur en Bed & Breakfast

Vanaf 1 oktober 2021 geldt er een registratieplicht als u een deel van uw woning als bed & Breakfast wilt verhuren. U heeft tot 1 april 2022 de tijd om een registratienummer aan te vragen. Ook als u al langer kamers in een Bed & Breakfast verhuurt moet u een registratienummer hebben. Dit nummer moet u vermelden bij al uw advertenties. Het aanvragen van een registratienummer is gratis en kunt u zelf aanvragen via een aparte website. Deze website wordt momenteel gebouwd, deze is naar verwachting online te bezoeken vanaf 1 november 2021.
Wilt u van ons een bericht ontvangen als de website gereed is en u uw registratienummer aan kunt vragen? Stuur dan een mail naar info@diemen.nl ter attentie van de heer R. Bosman. U ontvangt dan van ons bericht als de website gereed is voor gebruik.

Woningdelen

Woningdelen is toegestaan onder voorwaarden. Een woning kan door twee of drie personen - die niet samen een huishouden zijn - gedeeld worden. Bij twee personen is geen vergunning nodig, als zij voldoen aan de voorwaarden, en bijvoorbeeld samen één huurovereenkomst hebben. Daarbij moet u opletten dat u een vergunning nodig heeft als u het huis verhuurt aan 3 of meer personen. Dit heet een omzettingsvergunning, daarbij is het belangrijk dat zij samen één huurovereenkomst ontvangen. Daarbij heeft u van de gemeente toestemming nodig om af te wijken van het bestemmingsplan. 

Woningvorming

Woningvorming ontstaat bij het verbouwen van een woonruimte tot twee of meer zelfstandige woonruimten. Hiervoor heeft u een vergunning voor woningvorming nodig en mogelijk een omgevingsvergunning voor de verbouwing.

Woning juridisch splitsen

U moet uw woning juridisch splitsen als de woningen nog één kadastraal nummer hebben, maar u ze wel apart wilt verkopen. Hiervoor heeft u een splitsingsvergunning nodig.

Hospitaverhuur

Dit wordt ook wel inwoning genoemd. Er is sprake van hospitaverhuur als u een deel van uw woning wilt (onder)verhuren aan één persoon. Onder voorwaarden is dit vergunningsvrij. Mogelijk heeft u wel een vergunning nodig om af te mogen wijken van het bestemmingsplan.

Tweede woning

Als een eigenaar of huurder zijn/haar hoofdverblijf buiten de woningmarktregio heeft mag een woning als tweede woning worden gebruikt. 

Kamerverhuur

Het kamergewijs verhuren van uw woning is niet toegestaan in Diemen op een aantal concrete uitzonderingen na.

Samenvoegen

U mag twee woonruimten samenvoegen tot één woonruimte als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. 

Short stay

Het  verhuren van uw woning als short stay is niet toegestaan in Diemen op een aantal concrete uitzonderingen na.