Diemen steunt Oekraïne - Diemen підтримує Україну

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Veel Oekraïners zijn op de vlucht. De gemeente Diemen steunt het Oekraïense volk en wenst hen zeer veel kracht en sterkte om deze zware tijd te doorstaan. Vanuit de Rijksoverheid heeft de gemeente Diemen opdracht gekregen opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. We zijn er trots op dat wij als kleine gemeente onze steentje hieraan bijdragen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest belangrijke informatie over hulp, opvang en voorzieningen in Diemen. 

Hulp aanbieden

Op deze pagina vindt u een overzicht hoe u uw hulp kunt aanbieden. Hieronder een overzicht: 

Geld doneren voor Oekraïense vluchtelingen

Via Giro 555  kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak, schoon drinkwater en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.

Vluchtelingen in huis opvangen

Vluchtelingen die u in huis heeft, moeten zich inschrijven bij de gemeente Diemen. De hoofdbewoner moet hiervoor toestemming geven. Ze worden dan ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). Voor het inschrijven, moet u een afspraak maken bij Burgerzaken. Dit kan door telefonisch contact op te nemen met het volgende nummer: (020) 31 44 888. 
Vluchtelingen die particulier worden opgevangen krijgen een bedrag uitbetaald van de gemeente. Het gasthuishouden krijgt dus geen geld. 

Informatie voor vluchtelingen 

Spreekuur Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk heeft iedere vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur spreekuur in buurthuis ’t Kruidvat, Ouderkerkerlaan 30.

LET OP: Vanaf dinsdag 5 maart elke dinsdag van 19:00 tot 20:00 in Huis van de Buurt ‘t Kruidvat.

U kunt ook mailen naar oekraine-amsterdam@vluchtelingenwerk.nl.

​Onderwijs en kinderopvang

Vluchtelingen uit Oekraïne tussen de 5 en 17  jaar hebben recht op onderwijs. De kinderen en jongeren worden geplaatst in nieuwkomersklassen (basisonderwijs) of internationale schakelklassen (voortgezet onderwijs). Dit zijn speciale klassen voor nieuwkomers. Hier krijgen kinderen onder andere extra taallessen krijgen. Kinderen tot 12 jaar kunnen worden ingeschreven op 1 van de acht basisscholen in Diemen. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zich inschrijven bij het ISK. Het ISK is de Internationale Schakelklas in Amsterdam. Meer informatie over het inschrijven is hier te vinden

Wilt u meer informatie over het onderwerp onderwijs en kinderopvang? Hier is meer informatie te vinden

Zorg

Als vluchteling uit Oekraïne kunt u gebruikmaken van basiszorg. U hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Medicijnen moet u soms wel (deels) betalen.

Huisarts
U kunt zich inschrijven bij een huisarts in Diemen.
https://www.zorgkaartnederland.nl/huisarts/diemen
Als u naar het ziekenhuis wilt, moet u eerst naar de huisarts voor een verwijzing.
Bij spoed belt u 112.
 
Tandarts
Voor tandartsenzorg is geen verwijzing nodig. Men kan zelf een afspraak maken bij een tandarts. Alleen spoedeisende hulp wordt vergoed. Andere kosten moeten mensen zelf betalen. 

Openen bankrekening 

U kunt een Nederlandse bankrekening openen. Voor uitbetalen van het leefgeld is het belangrijk dat u dat zo snel mogelijk doet.

Leefgeld en werk

Oekraïnse ontheemden die bij de gemeente staan ingeschreven en geen werk of ander inkomen hebben, krijgen van de gemeente leefgeld.
Voor het aanvragen van leefgeld moet u een afspraak maken via facturentam@diemen.nl Gaat u werken of tijdelijk ergens anders heen, dan moet u dat aan ons doorgeven.
Op zoek naar werk? Hier vindt u meer informatie

Vertrek

Gaat u langer dan 14 dagen weg of vertrekt u helemaal uit Diemen? Geef dit dan door aan ons via vluchtelingen@diemen.nl

Nederlandse taal voor volwassenen in het Oekraïens 

Via deze link krijgen vluchtelingen tips over het leren van de Nederlandse taal.

Handige websites

  • Refugee Help
    RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die hen wil helpen. De website is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Oekraïens, Russisch en Engels. Het platform biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren.
  • Open Embassy
    Support voor mensen uit Oekraïne.
  • Daarom Diemen
    Informatie over Diemen.