Diemen gaat tijdelijk 50 asielzoekers opvangen

De gemeente Diemen gaat tijdelijk 50 asielzoekers opvangen. In één van de hallen van Sporthallen Diemen aan de Prins Bernhardlaan zal tot uiterlijk 1 oktober 2022 crisisnoodopvang worden georganiseerd. Naar verwachting zullen de eerste vluchtelingen vanaf volgende week worden opgevangen. Tientallen gemeenten in Nederland organiseren nu tijdelijke opvang, omdat het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) op dit moment onvoldoende opvangplaatsen beschikbaar heeft. Staatssecretaris Van der Burg heeft daarom met alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland de afspraak gemaakt om op korte termijn te zorgen voor extra plaatsen voor crisisnoodopvang. 

Burgemeester Erik Boog: “We hebben allemaal op het nieuws kunnen zien hoe schrijnend de omstandigheden voor de asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel momenteel zijn. Iedereen verdient een menswaardig bestaan en daarom willen wij helpen. Ik heb daar wel een dubbel gevoel bij, want ik vind dat de landelijke politiek zeer onverstandige en kortzichtige beslissingen heeft genomen over het asiel- en opvangbeleid en dat daardoor deze chaotische situatie is ontstaan. Maar ik ben ook van mening dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om vluchtelingen op te vangen. Daarom gaan we, passend bij de schaal van Diemen, tijdelijk een aantal mensen opvangen. Ook elders in de regio gaan we extra opvangplekken realiseren. Het is treurig dat het zo moet, maar alles beter dan mensen buiten laten slapen.”.

De crisisnoodopvang in de sporthal

De sporthal in Diemen zal nu zo snel mogelijk ingericht gaan worden voor de crisisnoodopvang. Het Rijk zal de kosten vergoeden. De voorzieningen en de ondersteuning van de vluchtelingen worden grotendeels geleverd door de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en het Rode Kruis. In de zomervakantie wordt er normaal gesproken nauwelijks gebruik gemaakt van de sporthal, maar voor de maand september zal de gemeente met de sportverenigingen, kinderopvang en de scholen naar alternatieven zoeken als dit nodig is. Na 1 oktober zal de sporthal weer gereed worden gemaakt voor de reguliere gebruikers. 

Vragen en ideeën

Voor mensen die vragen hebben over de crisisnoodopvang, of iets willen betekenen voor de vluchtelingen, was er eind juli al een inloopbijeenkomst. Meer informatie over de opvang is te vinden via de volgende pagina. Mensen die vragen of ideeën hebben kunnen e-mailen naar: vluchtelingen@diemen.nl.