Schuldhulp voor inwoners

Schulden, het kan iedereen overkomen

Geldzorgen zijn heel vervelend.  Je kunt om heel verschillende redenen geldzorgen krijgen. Denk aan ontslag. Of een echtscheiding. En sommige mensen kunnen gewoon niet zo goed met geld omgaan, of hebben domme pech. Het kan iedereen overkomen.

Er is hulp!

Woont u in Diemen en heeft u financiële problemen waar u zelf niet uitkomt? Dan kunt u voor hulp terecht bij de gemeente. Ook als u zorgen over geld verwacht, kunt u bij ons aankloppen. Bijvoorbeeld als u uw baan dreigt kwijt te raken. Onze hulp is gratis en we helpen u graag; hoe eerder, hoe beter. Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek: er kan vaak meer dan u denkt.

Het is heel belangrijk dat u niet te lang wacht met hulp zoeken als u geldzorgen heeft of met schulden worstelt. Hoe eerder u contact met ons opneemt, des te sneller kunnen wij u helpen om ze op te lossen. 

Doe de test

Op Geldfit.nl kunt u een test doen. Binnen 2 minuten krijgt u een gericht advies. Door het beantwoorden van een paar korte vragen in de test krijgt u inzicht in uw financiële situatie. De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies en wijst meteen de weg naar de hulp die beschikbaar is in Diemen.

Belt u liever? Dat kan gratis via telefoonnummer 0800-8115. Een medewerker denkt mee en verwijst eventueel door naar passende hulp in de buurt.

Meer informatie vindt u op deze website: Contact - Geldfit

Maak een geldplan

Op Startpunt Geldzaken - Diemen kunt u zelf een geldplan maken dat past bij uw eigen situatie.

Hulp bij schulden

Madi Diemen voert de schuldhulpverlening uit voor de gemeente Diemen. De consulenten van Schuldhulpverlening werken vanuit het gemeentehuis en ze helpen u gratis. U kunt elke werkdag tussen 10.00 en 16.00 uur bellen naar (020) 750 3888 en vragen naar een consulent schuldhulpverlening. U krijgt iemand aan de telefoon die naar uw problemen luistert, vragen stelt en adviezen geeft. Soms is dat voldoende en als het nodig is, wordt u uitgenodigd voor een eerste gesprek.

Binnen 4 weken krijgt u het eerste gesprek.

Voor een crisissituatie kan iemand direct bij ons terecht. 

Is er sprake van een dringende situatie? Dan is het eerste gesprek binnen 2 werkdagen. Dringende situaties zijn:

  • Huisuitzetting
  • Afsluiting van gas, water en licht
  • Opzegging van uw zorgverzekering

Vroeg Eropaf door Madi

Geldzorgen zijn heel vervelend. Helemaal als u er zelf geen oplossing voor kunt vinden. Het doel van de Vroeg Eropaf aanpak is om te voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. In Diemen werken verschillende organisaties en Madi samen om mensen te helpen, die om wat voor reden dan ook betalingsachterstanden hebben. Daarom neemt Madi Diemen (maatschappelijke dienstverlening Diemen) contact op met mensen die openstaande rekeningen hebben. We doen dit om te voorkomen dat financiële problemen erger worden en om mensen op tijd door te kunnen sturen naar hulp als dit nodig is. Verschillende organisaties geven aan Madi door als er op een adres een betalingsachterstand is ontstaan bij:

  • Woningbouwcorporatie (huur)
  • Zorgverzekering (zorgpremie)
  • Nutsbedrijf (gas en elektra)
  • Gemeentebelasting
  • Waternet

De Vroeg Eropaf-medewerker zoekt mensen actief op. Door bijvoorbeeld op huisbezoek te gaan. Een medewerker van Madi uit het Team Vroeg Eropaf helpt u graag om weer grip op uw financiën te krijgen. Als u dit een goed idee vindt, maakt hij of zij een afspraak voor een gesprek. De Vroeg Eropaf-hulpverlener kijkt ook altijd naar de oorzaak van financiële problemen, omdat u misschien ook hulp kunt gebruiken op andere vlakken van uw leven.

Op deze manier komen mensen met beginnende schulden eerder in beeld en wordt hun gratis hulp aangeboden. Deze hulp is vrijwillig en mensen zijn altijd vrij om hulp te weigeren.

Heeft u bericht ontvangen van Vroeg Eropaf? Wacht niet te lang en neem contact op met de Vroeg Eropaf-medewerker van Madi. U kunt bellen naar 06-36421512. Samen kunt u kijken wat in uw situatie nodig is om weer grip te krijgen op uw geld. Wacht niet te lang: de hulp van de Madi is gratis.

Madi Diemen is bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur op 020-750 3888 of mail naar info@madidiemen.nl.

Hulp bij administratie en het invullen van formulieren

Heeft u moeite om uw administratie bij te houden? Of heeft u moeite met het invullen van formulieren? Er is hulp! Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Nuttige websites

De originele wetteksten vindt u op Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (WGS).