Toezicht en handhaving

Diemen zet zich in voor veilige en schone buurten waar het prettig wonen is. In verschillende buurten van Diemen kunt u handhavers tegenkomen. De handhavers houden in de gaten of de regels in de openbare ruimte worden nageleefd. Zij doen er zoveel mogelijk aan om alledaagse ergernissen van burgers en bezoekers te voorkomen of te verhelpen. 

De alledaagse ergernissen gaan vooral over het schoon en veilig houden van de stad. Straten en speeltuinen die schoon blijven, groen waar het prettig verblijven is en fietsers die niet op de stoep rijden. De handhavers helpen en denken mee, waarschuwen en wanneer nodig grijpen zij in. Samen met collega's, Politie en Diemenaren zelf, maken onze handhavers van Diemen een fijne plek.

Top 5 van meest voorkomende onderwerpen handhaving

  1. Parkeeroverlast van voertuigen 
  2. Fietswrakken//hinderlijk geparkeerde fietsen
  3. Illegale afvaldumpingen
  4. Naleven van het hondenbeleid
  5. Overlast van hangjongeren

Veel gestelde vragen over handhaving

Hoe kan ik contact opnemen met de handhavers? 

Je kunt een melding maken op de pagina Meldingen Openbare ruimte. Bij calamiteiten kunt u tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met de handhaving via: (020) 3144881.
Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen via het algemene nummer van de politie: 0900 - 8844 (geen spoed). 

Wat mogen zij wel/niet?

Er is een verschil te maken tussen BOA’s en toezichthouders: BOA’s hebben strafrechtelijke en bestuurlijke bevoegdheden en mogen onder meer verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processenverbaal opmaken en boetes uitschrijven. Tevens mogen BOA's gebruikmaken van handboeien. Een toezichthouder heeft ook bestuurlijke bevoegdheden. Toezichthouders mogen geen boetes uitschrijven, maar wel sancties opleggen bij onder andere illegale evenementen en illegaal geplaatste containers.  

Kan ik meer informatie krijgen over de bodycams?

In Diemen dragen handhavers een bodycam, een kleine camera op borsthoogte. Hiermee willen we agressie en geweld verminderen.
Meer informatie vind je op de pagina Specifieke privacyverklaring bodycams