Afval en grofvuil

Afvalkalender


Er zijn verschillende inzameldagen voor diverse soorten containers. Op de inzamelkalender Meerlanden  staat aangegeven op welke dag u welke container mag buiten zetten.

Recyclebaar afval en containers


Recyclebaar afval (of grondstoffen) kunt u apart inleveren. Dit zijn bijvoorbeeld groente-, fruit- en tuinafval (gft), oud papier, glas of textiel. Afval dat gescheiden wordt ingezameld, kan gebruikt worden om nieuwe producten te maken.
U kunt gratis containers aan huis aanvragen. Een voor de inzameling van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken en een voor de inzameling van oud papier en karton.
Op deze afvalpagina van gemeente Diemen leest u meer over het aanvragen van een container. U kunt ook gebruik maken van de ondergrondse containers.

Als u uw rolcontainer kwijt bent, hoeft u daar geen aangifte van te doen.
U kunt dit melden bij Meerlanden, daar kunt u dan een nieuwe aanvragen.

Grofvuil


Grofvuil is afval dat te groot en te zwaar is voor de restafvalcontainer. U kunt uw grofvuil gratis wegbrengen naar het Recycleplein. De openingstijden ziet u onder het kopje 'Openingstijden Recycleplein'.
U kunt ook een afspraak maken om het grofvuil gratis thuis op te laten halen.
Zet uw afval nooit zonder afspraak op straat! U riskeert dan een boete.
Zet het grofvuil niet op de platen van de ondergrondse containers. De containers kunnen dan niet geleegd worden.

Takkenronde en tuinafval


Op maandag worden takken (gebundeld) en tuinafval (in papieren zakken) op afspraak opgehaald. Takken en tuinafval zijn een mooie, zuivere grondstof voor o.a. compost. U kunt uw tuinafval ook zelf naar het Recycleplein brengen of aanmelden voor de takkenronde op de website van Meerlanden

Restafval en containers


Restafval is het afval dat overblijft nadat u al het recyclebare afval gescheiden hebt ingeleverd. Voorbeelden van restafval: chips zakken, vuil papier, vuil textiel, kattenbakkorrels zonder milieukeurmerk, kauwgom, volle stofzuigerzakken.
U kunt het restafval kwijt in een container of in een ondergrondse container met of zonder pasje. Dit verschilt per wijk.

U kunt één keer een gratis pasje aanvragen. Dit doet u bij het Klant Contact Centrum via telefoonnummer (020) 31 44 888. 

Bent u voor de tweede keer uw pasje kwijt, dan betaalt u € 15,00 voor een nieuw pasje. U maakt het bedrag over op rekeningnummer NL09INGB 0667045384 t.n.v. Meerlanden. U vermeldt bij de omschrijving uw postcode, huisnummer en ondergrondse pas. Zodra de betaling is ontvangen krijgt u de pas toegestuurd.

Openingstijden Recycleplein


Maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 16:00 uur.
Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur.

Adres: Landlust 2, 1111 HP Diemen

Afspraak maken


U kunt een afspraak maken om grofvuil, takken of tuinafval op te halen. Dit kunt u doen door dit online aan te melden of telefonisch via (020) 31 44 888.

Kringloopwinkel en Repair Café


Misschien zijn uw oude spullen voor iemand anders nog bruikbaar. Dan kunt u deze wegbrengen of op laten halen door Kringloopwinkel Rataplan.
Als uw apparaat stuk is en u het zelf niet kunt repareren biedt het Repair Café hulp. Maak dan gebruik van de diensten van het Repair Café.

Wijzigingen afvalinzameling


De gemeenteraad heeft het Afvalplan 2020 vastgesteld. In het plan staan acties om de kilo's ingezameld restafval naar beneden te krijgen. We gaan ervoor zorgen dat u de grondstoffen zoals groente-, fruit- en tuinafval (gft), plastic en papier makkelijk apart kunt houden zodat we minder restafval overhouden.
Kijk voor meer informatie over het Afvalplan op de speciale website: afval.diemen.nl.

Bedrijfsafval


Informatie over de inzameling van bedrijfsafval vindt u op deze pagina over bedrijfsafval.