Inleidende toespraak mevrouw J. Kronenberg

Inleidende toespraak op 4 mei 2020                  Josje Kronenberg-Heijne

Als voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945 zou ik vandaag, in het herdenken van de slachtoffers van 75 jaar oorlogshandelingen, een volle Raadszaal toespreken ter verwelkoming.
Maar…….. ik sta nu voor een lege zaal en we weten allemaal waarom. Alle voorbereidingen moesten worden stopgezet: De leerlingen van de 7 basisscholen waren al uitgenodigd om gedichten of verhalen te schrijven voor de gedichtenwedstrijd, maar de scholen moesten sluiten.

De bibliotheek was gereserveerd om de uitgekozen gedichten van de scholen daar op te hangen voor de jury, maar de bieb moest sluiten. Het musicalkoor van Edog had liederen uitgekozen om in te studeren voor deze herdenking, maar ze konden niet meer samen repeteren. De scouts van Scouting Diemen hoefden niet meer te worden gevraagd om de klok te luiden.

Helaas kunnen alle mooie plannen om 75 jaar vrijheid in Diemen te herdenken en vieren niet doorgaan. Wel zal er online aandacht besteed worden aan dit bijzondere jaar.

Hier, in Diemen, zijn vandaag wel kransen gelegd bij ons monument naast het gemeentehuis. Zonder publiek, zoals gevraagd door het Nationale Comité.
Bloemen van het Gemeentebestuur, het Comité Diemen 1940-1945, de veteranen , de politieke partijen en van andere Diemenaren zijn door een kleine delegatie neergelegd. U kunt dit straks nog zien op de videoregistratie.

Vanavond, tegen acht uur, zullen we alle gevallenen gezamenlijk herdenken, zittend voor de tv, kijkend of luisterend via de andere media, als de koning en koningin hun taken vervullen op de Dam in Amsterdam. We zijn ze niet vergeten!

Maar allereerst zal onze burgemeester zijn toespraak uitspreken voor ons.

Ik geef nu graag het woord aan burgemeester Erik Boog.