Notulen Bewonersavond Nieuwbouw Spoorzicht - 3 juli 2024

Tafel 1

Verbinding tussen bestaande wijk en nieuwbouw:

De bewoners zien in de huidige plannen geen verbinding tussen de bestaande wijk en de nieuwbouw. Ze pleiten voor een doorkijk, doorzicht of opening naar het binnenterrein vanaf het C.J. der Kinderenplein, op de plek waar de boom is gekapt. De bewoners missen een directe verbinding met de nieuwbouw vanuit Spoorzicht en vragen of dit als eis kan worden opgenomen in het Ruimtelijk Programma van Eisen. 

Aantal woningen:

Een bewoner vraagt zich af waar het aantal van 100 woningen vandaan komt, wie dit bepaalt en of dit een harde eis is. Er wordt geantwoord dat dit een wens is van het college, maar de bewoner wil weten waarom het college dit aantal heeft gekozen.

Bouwtijd:

De bewoners willen weten wanneer de bouw begint. Rochdale antwoordt dat ze binnen twee jaar willen starten, maar Frank de Volder geeft aan dat het realistisch gezien vijf jaar duurt voordat het gebouw er staat.

Hoekbebouwing:

Een bewoner die woont in het blok van huisnummer 4 tot 18, vindt dat als de vierlaagse kant van de nieuwbouw de hoek om gaat bij het pleintje, er niet echt wordt gespiegeld met de bebouwing aan de Harmonielaan. Het antwoord is dat dit nog geen definitieve variant is, maar voorlopig wel het uitgangspunt vanwege de vorming van het pleintje en een stijgpunt op die locatie.

Gesloten bouwblok:

Een andere bewoner vraagt of een gesloten bouwblok de beste optie is, omdat de binnentuin dan niet toegankelijk is voor de rest van Spoorzicht. Dit zou de nieuwbouw tot een "privé-eiland" maken. Het antwoord is dat een gesloten bouwblok het meest wenselijk is vanwege de rustige plek die dit creëert voor toekomstige bewoners, gezien de rumoerige omgeving (Ouddiemerlaan en het spoor).

Waterleiding:

Een bewoner denkt dat de waterleiding die nu ten westen van het bouwvlak is getekend, niet aan de oostkant bij het fietspad ligt. Ze geeft aan dat er dikke buizen de grond in zijn gegaan. Er wordt geantwoord dat dit nogmaals gecheckt zal worden.

Kappen op de nieuwbouw:

Er zijn veel vragen over de kappen op de nieuwbouw en of deze bewoonbaar zijn. Het antwoord is dat alleen de buitenkant van de nieuwbouw een kap krijgt en de achterkant een volwaardige bouwlaag is. Een bewoner uit zorgen dat je vanuit het C.J. der Kinderenplein over de ‘stadswoningen’ heen kijkt tegen een dikke wand zonder kap van vijf à zes lagen (aan de kant van het station). Andere bewoners bevestigen dat dit geen kale muur mag worden en uiten hun zorgen dat dit te zichtbaar is vanuit het tuindorp.

 

Tafel 2

Leefbaarheid woonlaag met kap:

Er wordt gevraagd of de woonlaag met kap wel leefbaar is met zulke schuine muren, “daar kan je geen kast tegen aanzetten”. Het antwoord is dat slechts één kant schuin is en de andere kant een volwaardige bouwlaag, en dat de schuine wand waarschijnlijk dakkapellen zal hebben. De bewoners vinden dakkapellen een goed idee.

Buitenruimte begane grond:

Een bewoner vindt het belangrijk dat alle woningen op de begane grond een buitenruimte hebben, maar vraagt zich af wie deze beheert. Niet iedereen zorgt even goed voor zijn of haar tuin, wat een rommelig straatbeeld kan opleveren. Het antwoord is dat alle woningen op de begane grond een buitenruimte krijgen in de vorm van een tuin of Delftse stoep, maar de gemeente bepaalt niet hoe men zijn of haar tuin onderhoudt.

Liftvoorzieningen:

Een bewoner vraagt zich af of alle woningen bereikbaar zijn met een lift. Alle appartementen worden toegankelijk via een centrale lift. Dit werkt de architect verder uit.

Galerijen:

Er wordt gevraagd waar de galerijen komen. Het antwoord is dat deze waarschijnlijk aan de binnenzijde worden opgelost en niet daarbuiten, alleen de toren wordt van binnenuit ontsloten.  Dit iets is voor de architect om uit te zoeken.

Buurtwinkel:

Een bewoner vindt het jammer dat de optie voor een buurtwinkel tijdens eerdere bewonersavonden is afgeschoten. Een buurtwinkel of een punt waar je je pakket kan ophalen zou wenselijk zijn. Andere bewoners twijfelen aan een buurtwinkel en vonden de tijdens de presentatie genoemde zorgvoorzieningen en buurtkamer beter passen. Het antwoord is dat het winkelcentrum het al moeilijk heeft en de gemeente geen concurrentie wil creëren. Ook is een winkel qua grote/vierkante meters moeilijk inpasbaar.

Huismeester voor de binnentuin:

Een bewoner vraagt of er een huismeester komt voor de binnentuin. Rochdale antwoordt dat er een wijkbeheerder is.

Toegankelijkheid binnentuin:

De bewoners vragen zich af hoe het zit met de toegankelijkheid van de binnentuin. Het antwoord is dat deze in principe alleen voor de bewoners van de nieuwbouw is bedoeld.

Bouwtijd/planning:

Ook bij deze tafel wordt gevraagd wanneer men verwacht te beginnen met bouwen. Het antwoord is hetzelfde als bij de vorige tafel.

Bezoekersparkeerplaatsen:

Een bewoner vindt de tien bezoekersparkeerplaatsen erg weinig, zeker als er een zorgvoorziening komt. Het antwoord is dat de aantallen nog afhankelijk zijn van het programma, maar dat er rekening wordt gehouden met de voorzieningen in de berekeningen.

Schaduw van de nieuwbouw:

De bewonersgroep vraagt zich af hoe het zit met de schaduw van de nieuwbouw over de bestaande buurt. Aan de hand van de maquette wordt uitgelegd waar de zon ondergaat en ze verwachten in de winter weinig zon te krijgen. Het antwoord is dat er is gekozen voor een smalle toren en alle nieuwbouw een kap krijgt om schaduwvorming te minimaliseren. Schaduw is niet uitgesloten en er wordt later een schaduwstudie gedaan om de impact te minimaliseren.

Balkons:

Een bewoner vraagt zich af of er rekening is gehouden met waar de balkons komen, omdat hij deze niet passend vindt aan de Harmonielaan. Het antwoord is dat hiernaar wordt gekeken in het maken van het Ruimtelijk Programma van Eisen, maar dat dit iets is voor de architect om uit te zoeken.

Grootte woningen:

Er wordt gevraagd hoe groot de woningen worden. Het antwoord is dat dit afhankelijk is van het nog niet vastgestelde programma, maar uitgaande van sociale woningbouw zullen het geen grote woningen zijn. Ook dit is uiteindelijk voor de architect en Rochdale om uit te zoeken.

‘Van Groot naar Beter’ regeling:

De bewoners sluiten af met de vraag of de ‘Van Groot naar Beter’ regeling ook van toepassing is voor iedereen in de buurt. Volgens een bewoner hebben bewoners aan het C.J. der Kinderenplein te kleine woningen, waardoor ze geen recht op de regeling zouden hebben. Ook vragen ze zich af of ze voorrang kunnen krijgen op het inschrijven en toewijzen in de nieuwbouw.  Dit zou volgens hem al in eerdere bewonersavonden zijn opgenoemd en de gemeente zou dit uitzoeken en terugkoppelen.